شنبه ۲ آبان ۱۴۰۵ | ۰۷:۳۲
منبع: نمایندگی چهارمحال و بختیاری
نبض بازار در دست شرکت‌های پخش/ زنجیره تأمین کالا گرفتار چالش‌ها

نبض بازار در دست شرکت‌های پخش/ زنجیره تأمین کالا گرفتار چالش‌ها

چهارمحال و بختیاری (ایسنا) - شرکت‌های پخش، حلقه‌های کمتر دیده‌ شده اما حیاتی در زنجیره تأمین کالا هستند و نقش اساسی در تأمین مایحتاج عمومی دارند، با این حال، مشکلات مالی، هزینه‌های فزآینده حمل‌ونقل و موانع زیرساختی، فعالیت این مجموعه‌ها در چهارمحال و بختیاری را با چالش‌هایی مواجه کرده است، چالش‌هایی که تداوم آن‌ها می‌تواند به اختلال در چرخه توزیع و دشوارتر شدن دسترسی مردم به کالاهای ضروری منجر شود.

پشت قفسه‌های رنگارنگ فروشگاه‌ها، داروخانه‌هایی که باید در هر لحظه پاسخگوی نیاز بیماران باشند و کالاهایی که هر روز به دست میلیون‌ها مصرف‌کننده می‌رسند، شبکه‌ای از تلاش‌های بی‌وقفه و گاه نادیده‌ گرفته‌ شده قرار دارد، شرکت‌های پخش، همان حلقه‌های کمتر دیده‌ شده در زنجیره تأمین هستند که اختلال در فعالیت آن‌ها می‌تواند زندگی روزمره مردم را با چالش مواجه کند.

دسترسی آسان و به‌ موقع مردم به بسیاری از مایحتاج ضروری از جمله تامین برنج، حبوبات، روغن و لبنیات گرفته تا داروهای حیاتی و اقلام بهداشتی به عملکرد درست شرکت‌های پخش وابسته است، مجموعه‌هایی که اگرچه نامشان کمتر بر سر زبان‌هاست، اما نقش آن‌ها در تأمین امنیت غذایی و سلامت جامعه انکارناپذیر است.

در چهارمحال و بختیاری نیز شرکت‌های پخش، شاهرگ‌های حیاتی تأمین کالا به شمار می‌روند، شاهرگ‌هایی که تداوم جریان در آن‌ها، به معنای دسترسی شهروندان به کالاهای اساسی و دارویی است، با این وجود، فعالیت این مجموعه‌ها در سایه مشکلاتی قرار دارد که می‌تواند نه‌ تنها چرخه توزیع، بلکه آرامش و معیشت مردم را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

هزینه‌های سنگین حمل‌ونقل و انبارداری، تامین سوخت، دشواری‌های تأمین و توزیع کالا، مطالبات مالی، موانع اداری و چالش‌های زیرساختی، هر کدام می‌توانند گرهی بر مسیر رساندن کالا از مبدأ تولید به مقصد مصرف‌کننده توسط شرکت‌های پخش باشند.

در چنین شرایطی، پرسش اساسی این است که چگونه می‌توان از تأمین پایدار مایحتاج عمومی سخن گفت، اما مشکلات حلقه‌ای را که مسئولیت رساندن این کالاها به دست مردم بر عهده دارد، نادیده گرفت؟ واقعیت آن است که اختلال در شبکه پخش، صرفاً یک مسئله صنفی یا اقتصادی نیست، زیرا پیامدهای آن ممکن است در قالب تأخیر در توزیع، افزایش هزینه‌ها، کمبود برخی اقلام و دشوارتر شدن دسترسی مردم به کالاهای ضروری خود را نشان دهد، بنابراین بررسی مشکلات شرکت‌های پخش در چهارمحال و بختیاری، تلاشی برای شنیدن صدای بخشی از زنجیره تأمین است که با وجود نقش تعیین‌ کننده فعالان این بخش در زندگی روزمره مردم، گاه در تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌های مسئولان کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، زنجیره‌ای که اگر حلقه‌های آن تضعیف شوند، اثر این ضعف دیر یا زود به سفره خانوارها و سلامت جامعه خواهد رسید.

نوسان قیمت کالاها به یکی از چالش‌های اساسی شرکت‌های پخش تبدیل شده است

مسعود احمدی، رئیس انجمن پخش چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به مشکلات شرکت‌های پخش در استان، اظهار کرد: امروز نوسان قیمت کالاها به یکی از چالش‌های اساسی این شرکت‌ها تبدیل شده است، شرکت‌ها برای خرید کالا از تامین‌کنندگان و تولیدکنندگان کالا باید تضامین بانکی ارائه دهند، با افزایش قیمت کالاها، بانک‌های عامل نیز مبالغ تضامین را افزایش داده‌اند و مواردی مانند وثایق را نیز اضافه کرده‌اند، برای مثال قبلا در گذشته ۱۰ درصد مبلغ مجموع کالا را به عنوان وثیقه پذیرفته می‌شد، اما اکنون این مبلغ افزایش پیدا کرده است و باتوجه به اینکه مبلغ بلوکه می‌شود، این مسئله مشکلاتی را برای شرکت‌ها ایجاد کرده است.

وی با بیان اینکه ۱۸۰ شرکت پخش در چهارمحال و بختیاری وجود دارد، گفت: به‌طور میانگین در هر شرکت حدود ۳۰ نیرو مشغول بکار بودند، اما باتوجه به شرایط اقتصادی، تعداد نیروها کاهش پیدا کرده است و این مسئله در آینده می‌تواند بر اشتغال استان نیز تاثیر بگذارد.
 
 احمدی با تاکید بر اینکه قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است، عنوان کرد: بنابراین عمده درآمد مردم صرف خرید کالاهای اساسی می‌شود، بنابراین بسیاری از شرکت‌های پخش در استان فعالیت خود را بر توزیع کالاهای اساسی متمرکز کرده‌اند، همچنین کسبه نیز در بازپرداخت هزینه کالای خریداری شده از شرکت‌های پخش با مشکل مواجه هستند.

رئیس انجمن پخش چهارمحال و بختیاری در ادامه با اشاره به اینکه شرکت‌های پخش در این استان نیازمند حمایت دولت هستند، توضیح داد: پیشنهاد می‌شود دولت در گام اول با پیگیری از بانک‌های عامل درصد تضامین بانکی را کاهش بدهد، زیرا شرکت‌های پخش با نقدینگی مواجه هستند و می‌تواند کالاهای بیشتری خریداری و به بازار تزریق کنند و تعداد واسطه‌ها نیز کاهش پیدا می‌کند و اجناس با قیمت مناسب‌تری به دست مصرف‌کننده می‌رسد.

وی توضیح داد: ۷۵ درصد فرآیند توزیع کالا در کشور بر عهده شرکت‌های پخش است، همچنین این شرکت‌ها بازوان کسبه و تولیدکنندگان محسوب می‌شوند، این شرکت‌ها با سیستم حمل و نقل و نیروهای آموزش‌دیده فرآیند توزیع کالا در کشور را تسهیل می‌کنند و اگر دچار آسیب شوند، این چرخه نیز دچار اختلال خواهد شد.

شرکت‌های پخش با تامین سوخت برای خودروهای حمل کالا مواجه هستند

صادق مرادپور، یکی از صاحبان شرکت‌های پخش در چهارمحال و بختیاری و بازرس انجمن صنعت پخش استان در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه روزانه فعالیت شرکت‌های پخش در استان توسط بنده رصد می‌شود، اظهار کرد: این شرکت‌ها همکاری خیلی نزدیکی با دستگاه‌های مربوطه برای تامین کالاهای اساسی و کالاهای استراتژیک مردم در استان دارند.

وی با بیان اینکه شرکت‌های پخش در چهارمحال و بختیاری با چالش‌هایی مواجهه هستند، گفت: اما صدای فعالان این حوزه شنیده نمی‌شود، اتاق بازرگانی به‌عنوان نماینده بخش خصوصی هیچ حمایتی از انجمن صنعت پخش استان انجام نمی‌دهد، در حالیکه این انجمن یک تشکل زیرمجموعه بخش خصوصی در استان است.

مرادپور با تاکید بر اینکه تامین سوخت گازوئیل ماشین‌آلات حمل کالا در صنعت پخش در چهارمحال و بختیاری امروز به یک چالش تامین شده است، یادآور شد: این شرکت‌ها دارای پروانه بهره‌برداری هستند، اما سهمیه تخصیص یافته پاسخگوی نیاز نیست، این استان دارای مناطق کوهستانی و صعب‌العبور است، بنابراین باید سهمیه سوخت شرکت‌ها افزایش پیدا کند تا بتوانند کل مناطق استان را برای توزیع کالا پوشش دهند، اما پیگیری‌ها از شرکت پخش فرآورده‌های نفتی تاکنون بی‌نتیجه بوده است.

این فعال حوزه صنعت پخش در چهارمحال و بختیاری افزود: اگر سهمیه سوخت شرکت‌های پخش در این استان افزایش پیدا کند، بخشی از مشکلات این شرکت‌ها مرتفع خواهد شد، بارها مشکلات شرکت‌ها در جلسات با حضور مسئولان در استانداری مطرح شده است، اما اقدامی برای حل مشکلات انجام نشد و مسئولان فقط شنونده خوبی بودند.

به گزارش ایسنا، در مجموع، شرکت‌های پخش در چهارمحال و بختیاری، با وجود نقش کلیدی در تأمین و توزیع کالاهای اساسی، دارویی و مایحتاج عمومی مردم، با مجموعه‌ای از مشکلات دست‌وپنجه نرم می‌کنند که ادامه فعالیت آن‌ها را دشوارتر کرده است، صاحبان این شرکت‌ها از بالا بودن تضامین بانکی، افزایش مستمر قیمت‌ها و نوسانات آن، همچنین دشواری‌های تأمین سوخت مورد نیاز ناوگان حمل‌ونقل گلایه دارند، مشکلاتی که هزینه‌های فعالیت را افزایش داده و برنامه‌ریزی برای تداوم خدمات را با چالش مواجه کرده است، در این میان، افزایش هزینه‌ها در کنار محدودیت‌های مالی، نگرانی دیگری را نیز برای فعالان این حوزه به همراه داشته است، تعدیل نیرو و کاهش فرصت‌های شغلی. موضوعی که در صورت تشدید فشارهای اقتصادی بر شرکت‌های پخش، می‌تواند به یکی از پیامدهای جدی این وضعیت تبدیل شود و علاوه بر آسیب به اشتغال، بر روند توزیع کالا نیز تأثیر بگذارد.

بنابراین، انتظار می‌رود مسئولان و دستگاه‌های متولی با بررسی دقیق مشکلات این شرکت‌ها، برای تسهیل شرایط دریافت تضامین بانکی، مدیریت چالش‌های تأمین سوخت و کاهش موانع پیش روی فعالیت آن‌ها چاره‌اندیشی کنند، زیرا حمایت از شرکت‌های پخش، صرفاً حمایت از یک بخش اقتصادی نیست، بلکه اقدامی برای حفظ پایداری زنجیره تأمین، صیانت از فرصت‌های شغلی و اطمینان از دسترسی به‌ موقع مردم به کالاهای ضروری است، نباید اجازه داد شاهرگ‌هایی که وظیفه رساندن مایحتاج عمومی به دست مردم را بر عهده دارند، زیر بار مشکلات به نقطه‌ای برسند که ادامه فعالیتشان با تعدیل نیرو یا اختلال در توزیع همراه شود.

انتهای پیام 

آخرین اخبار استان‌ها