• یکشنبه / ۹ آذر ۱۳۹۹ / ۰۹:۵۸
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 99090906555
  • خبرنگار : 50184

طعم خاص یک "آش" محلی با عصاره 7 میوه

طعم خاص یک "آش" محلی با عصاره 7 میوه

ایسنا/کرمانشاه فصل سرد سال که از راه می رسد، بازار پخت انواع آش های محلی هم در میان خانواده های کرمانشاهی داغ می شود. از آش ترخینه و سورانه و عباسعلی گرفته تا آش شلمین.

باوجود اینکه در مناطق کردنشین ایران همچون کرمانشاه و کردستان و ایلام آش هایی با نام های مشابه پخت می‌شوند، اما دستور پخت خیلی از این آش‌ها از هم متفاوت است و هرکدام طعم خاص خود را دارند، مثل آش شلمین.

طعم بی نظیر ترش و ملس آش شلمینی که توسط زنان هنرمند دالاهوی کرمانشاه پخت می شود را شاید نشود در هیچ کجای دیگر دنیا چشید.

یک بانوی فعال حوزه گردشگری قدمت آش شلمین دالاهو را حدود 300 سال می داند و در گفت و گو با ایسنا درباره این آش ثبت ملی شده می‌گوید: تمام مواد اولیه برای پخت این آش قدیمی محصولاتی است که از مزارع و باغات منطقه دالاهو برداشت می شود.

فلوریا نظری درباره نحوه درست کردن شلمین برای پخت این آش هم چنین می گوید: معمولا از اواخر فصل تابستان و اوایل فصل پاییز زنان منطقه دالاهو برای پخت آشی خوشمزه در روزهای سرد زمستانی دست به کار می شوند. در این مدت زنان این منطقه میوه هایی همچون انواع انگور، انار، سیب و به و نیز شلم(نوعی شلغم) و گوجه را از مزارع و باغاتشان جمع آوری می کنند و سپس عصاره انار و انگورها را می گیرند و به و سیب و شلم و گوجه را هم رنده می کنند و بعد از آن به مدت هفت تا 10 روز می گذارند که این عصاره بماند و ترش شود.

از یکی دو روز مانده به ترش شدن این عصاره ها، مقداری گندم را به آسیاب می برند و آنجا نیم کوب می کنند و می گذارند تا کمی پخت شود. گندم ها را از صافی عبور می دهند و با عصاره های ترش شده مخلوط می کنند و می گذارند تا هفت روز دیگر بماند.
بعد از هفت روز که مواد کمی سفت شد، سفره ای را روی پشت بام پهن می کنند و به اندازه کف یک دست مواد را برمی دارند و روی سفره ها می چینند و چند روز می گذارند تا کامل خشک شود.

شلمین ها را بعد از خشک شدن جمع کرده و نگهداری می کنند تا زمانی که فصل سرد سال از راه برسد.

او ادامه می‌دهد: زنان منطقه دالاهو در برخی از روزهای زمستان که هوا سرد می‌شود، برای وعده ناهار خانواده چند شلمین را بر می دارند و در قابلمه ای می ریزند، نمک و ادویه و آب، چند تکه سبزی شلمین خشک شده و نصف پیمانه نخود و یک پیمانه عدس را هم به آن اضافه می کنند تا خوب پخته شوند. البته برخی ها هم عادت دارند  به این آش خوشمزه ترش و ملس مقداری مغز گردو و برگ قیسی و کشمش هم اضافه کنند و در آخر که همه مواد پخت شد آن را پیازداغ می کنند.

پخت این آش حدود دو ساعتی طول می کشد و در نهایت آشی به رنگ زرشکی خوشرنگ با طعمی بی نظیر خواهیم داشت.

مدیر اقامتگاه بوم گردی میلکان در ادامه صحبت هایش این سبک از درست کردن آش شلمین را تنها منحصر به منطقه دالاهوی کرمانشاه می داند و می گوید: در دیگر شهرهای کردنشین هم شلمین را درست می کنند، اما بجای عصاره هفت میوه از دوغ استفاده می شود و همین مسئله باعث شده تا شلمین دالاهو منحصربفرد باشد.

وی در ادامه از خواص درمانی این آش محلی هم می گوید و توضیح می دهد:  مردم محلی از این آش برای بهبود روند درمان آنفلوآنزا و بیماری های عفونی و ویروسی که در فصل سرد سال شایع است، نیز استفاده می کنند.

انتهای پیام




 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.