شهرستان ساوه به عنوان قطب تولید انار ایران، حدود ۱۱ هزار هکتار باغ انار دارد که حدود ۸ هزار هکتار از این میزان، بارور است. خشکسالی های اخیر، کاهش قابل توجه منابع آبی بویژه کاهش ذخایر سد الغدیر، تولید این محصول شاخص در ساوه را با دشواریهایی روبرو کرده تا جایی که به گفته نماینده ساوه در مجلس، به خشکیدن بخش قابل توجهی از این باغات انجامیده است.
با توجه به بروز بحران کمآبی، مرکز تحقیقات کشاورزی استان تحقیقاتی را درخصوص افزایش تاب آوری محصولات مختلف از جمله و کمک به تاب آوری کشاورزان و باغداران در این شرایط انجام داده که انار نیز یکی از این محصولات است.
غلامرضا گودرزی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه در بیشتر مناطق انارکاری ایران خصوصا شهرستان ساوه به علت تغییرات اقلیمی و بروز تنش گرمایی، عوارض فیزیولوژیک خصوصا آفتابسوختگی تشدید شده است، افزود: این روند رطوبت میوهها را کاهش داده و باعث خشک شدن پوست میوه و ایجاد حبههای کمآب و سفید رنگ در قسمت زیر بخش آفتابسوخته و کاهش ارزش بازارپسندی آنها میشود.
وی افزود: در راستای بررسی ارقام جدید انار در شهرستان ساوه، سازگاری ارقام تجاری وارداتی واندرفول (آمریکا)، در سه منطقه از شهرستان ساوه مورد بررسی قرار گرفت و با ارقام تجاری شهرستان(ملس ساوه و آلک ساوه) مقایسه شد.
وی افزود: پس از ۵ سال ارزیابی رقم واندرفول در اقلیم ساوه، گزارش شد که این رقم زودتر از رقم ملس این شهرستان به رشد و تولید اقتصادی میرسد و رشد رویشی بیشتر از آن دارد ولی شرایط آب و هوایی ساوه برای این رقم که بومی مناطق معتدله (کالیفرنیا) است، محدود کننده بوده و رقم واندرفول زودرستر از رقم ملس ساوه بوده و در برابر سرما حساستر است.
وی در ادامه گفت: رقم واندرفول دارای حساسیت به زمان برداشت است و در صورت تاخیر در برداشت آن، علیرغم افزایش متوسط وزن میوه، به دلیل افزایش تعداد میوههای ترکیده، عملکرد محصول کاهش یافته و در واقع، تعلل در برداشت، ریسک بالایی را به همراه خواهد داشت، از طرفی با توجه به اینکه تاخیر در برداشت، اثرات مثبتی در عملکرد کمی و کیفی میوه و آب میوه دارد، می توان با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، زمان برداشت را تا اوایل آبان به تعویق انداخت.
وی افزود: با توجه به کاهش کیفیت آب و افزایش میزان شوری در خاک در باغهای شهرستان، آریلهای این رقم با مشکل رنگگیری مواجه میشوند و کاهش چشمگیر عملکرد در شرایط خشکی و شوری در این رقم مشاهده میشود. با توجه به نتایج پروژه مذکور و آگاهی دادن به باغدارانی که تمایل به کشت و کار رقم واندرفول دارند، می توان از خطرات احتمالی فرسایش ژنتیکی ارقام بومی شهرستان خصوصا رقم ملس ساوه جلوگیری کرد. از سوی دیگر در صورت اقدام به کشت رقم واندرفول در ساوه، توصیه میشود مدیریت تغذیه اصولی و به موقع در باغات اجرا شود تا عوارضی از قبیل ترکیدگی و دانه سفیدی در محصول ایجاد نشود.
وی در خصوص ارقام تجاری سایر کشورها گفت: رقم قندهاری(افغانستان) و گانش (هندوستان)، رقم تجاری استان فارس (رباب نیریز)، رقم تجاری استان اصفهان(ملس دانه سیاه) و دو رقم انار نرم هسته هیبرید داخلی جدید نیز در اقلیم ساوه در حال بررسی است و هنوز اطلاعات کاملی بدست نیامده است.
انتهای پیام
نظرات