۱۴۰۵-۰۳-۳۰ | ۱۲:۲۴
تولید صنایع دستی مزیت خوبی برای خانواده‌های روستایی

تولید صنایع دستی مزیت خوبی برای خانواده‌های روستایی

خراسان رضوی (ایسنا) - رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان زاوه گفت: یکی از مزیت‌های صنایع دستی این است که سرمایه‌بر نیستند و به‌ ویژه برای خانواده‌های روستایی می‌توانند شغل مناسبی باشند.

رضا خوش‌سیما در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه مشاغل اصلی این شهرستان در حوزه کشاورزی و دامپروری است، اظهار کرد: در بخش کشاورزی، کشت غالب زعفران و در بخش دامپروری، پرورش دام سبک رواج دارد. البته خانواده‌هایی نیز هستند که زمین زراعی برای فعالیت کشاورزی ندارند یا سرمایه کافی برای تهیه دام در اختیارشان نیست.

رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان زاوه درباره صنایع دستی موجود در شهرستان زاوه، خاطرنشان کرد: یکی از صنایع دستی شاخص شهرستان زاوه که در حال حاضر خانواده‌های زیادی در آن فعالیت می‌کنند، فرت‌بافی است. این هنر در بسیاری از روستاهای شهرستان زاوه گسترش پیدا کرده و حتی یکی از روستاهای شهرستان را به عنوان پایلوت مهد فرت معرفی کرده‌ایم چرا که در روستای قلنی بیش از ۳۰ کارگاه فرت‌بافی فعال است و مشغول فعالیت هستند.

خوش‌سیما در رابطه با مزیت‌های صنایع دستی، اظهار کرد: یکی از مزیت‌های صنایع دستی این است که سرمایه‌بر نیستند و به‌ ویژه برای خانواده‌های روستایی می‌توانند شغل مناسبی باشند. افراد ضمن انجام امور خانه‌داری یا حتی فعالیت‌های کشاورزی، می‌توانند از این طریق درآمدی نسبتاً پایدار برای خانواده خود ایجاد کنند.

وی با اشاره به دیگر حوزه‌های اشتغال شهرستان گفت: دومین فعالیت مهم ما در بخش صنایع دستی، قالیبافی است. در این حوزه تقریباً توانسته‌ایم چرخه کار را تکمیل کنیم.

رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان زاوه با بیان اینکه نخستین بخش فعالیت ما آموزش است، بیان کرد: چند راهبر در سطح شهرستان داریم که مسئولیت آموزش، نظارت و همچنین کمک به فروش محصولات را برعهده دارند.

وی تصریح کرد: یکی از مشکلات همیشگی خانواده‌های روستایی و تولیدکنندگان محلی، موضوع فروش محصولات است؛ زیرا معمولاً آشنایی چندانی با بازارهای دیجیتال ندارند و اغلب محصولات خود را به ‌صورت فله‌ای و با قیمت‌های پایین به فروش می‌رسانند.

خوش‌سیما گفت: در حوزه صنایع دستی، به‌ ویژه فرت‌بافی، راهبرانی را شناسایی کرده‌ایم که برای فروش محصولات کانال‌های اختصاصی ایجاد کرده‌اند. یکی از این راهبران در حوزه فرت‌بافی حدود ۲۰ کارگاه را تحت پوشش خود دارد و فرآیند فروش محصولات آن‌ها را مدیریت می‌کند.

وی بیان کرد: بررسی‌ها نشان داد که اغلب کارگاه‌های ما با دستگاه‌هایی فعالیت می‌کنند که قدمتی حدود ۱۰۰ سال دارند و از نسل‌های گذشته به ارث رسیده‌اند. این دستگاه‌های چوبی و سنتی سال‌ها مورد استفاده قرار گرفته بودند، در همین راستا از یکی از خیریه‌های برجسته تهران دعوت کردیم تا از شهرستان زاوه بازدید کنند که یکی از این کارگاه‌ها در حوزه فرت‌بافی بود.

وی افزود: پیش از این بازدید، با برنامه‌ریزی انجام شده با دستگاه‌های جدیدی که توسط جوانان کشور در استان یزد برای حوزه حوله‌بافی و فرت‌بافی طراحی شده بود آشنا شدیم. این دستگاه‌ها ضمن افزایش بهره‌وری، فرایند تولید و تنوع محصولات را نیز ارتقا می‌دهند.

رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان زاوه درباره افرادی که در صنایع دستی مشغول به کار هستند؛ گفت: استقبال از طرح‌های اشتغال در حوزه فرت‌بافی بیشتر در میان دخترانی است که به دلایل مختلف از ازدواج بازمانده‌اند.

وی افزود: دختران جوان معمولاً تمایل بیشتری به فعالیت در حوزه خیاطی دارند و فرت‌بافی را به دلیل سنتی بودن کمتر انتخاب می‌کنند به همین دلیل در این بخش با برخی محدودیت‌ها و موانع فرهنگی مواجه هستیم.

خوش‌سیما در ادامه به حوزه فرش‌بافی اشاره و اظهار کرد: با همکاری برخی خیریه‌ها چند کارگاه فرش‌بافی در شهرستان راه‌اندازی کرده‌ایم که یکی از این کارگاه‌ها دارای هفت دار قالی ۱۲ متری است. با این حال، بازار فرش موضوعی فراتر از بازار داخلی بوده و به شرایط بازارهای جهانی نیز وابسته است.

وی اظهار کرد: با دعوت یکی از فعالان اقتصادی مستقر در شهرک صنعتی مشهد در قالب مرکز نیکوکاری فعالیت خود را آغاز کرد و از او خواستیم در حوزه توانمندسازی خانواده‌ها ورود کند و صرفاً فعالیت‌های معیشتی انجام ندهد.

رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان زاوه بیان کرد: گرچه این فرد یک حسینیه را اجاره و هفت دار قالی ۱۲ متری در آن مستقر کرد و تمامی هزینه‌ها از جمله تجهیزات، آموزش و حضور مربیان از سوی خود او تأمین شد و حتی در تولید فرش‌ها از نخ‌های گیاهی و مرغوب‌ترین مواد اولیه استفاده شد اما با این حال، رکود بازار جهانی فرش بر تمام زنجیره تولید تأثیر گذاشته و متأسفانه آثار آن تا پایین‌ترین سطوح تولید نیز مشاهده می‌شود.

وی با اشاره به فعالیت در حوزه کفش، تأکید کرد: فعالیت‌های ما تنها به حوزه فرت‌بافی محدود نمی‌شود. یکی از حوزه‌هایی که امیدواریم در آینده شهرستان زاوه به عنوان یکی از قطب‌های آن در استان خراسان رضوی شناخته شود، صنعت کفش است. در حال حاضر حدود ۲۲ کارگاه رویه‌دوزی کفش در شهرستان فعال هستند.

وی افزود: مزیت مهم این فعالیت آن است که نیاز به سرمایه‌گذاری سنگین ندارد، زیرا تولیدکنندگان اصلی در مشهد مستقر هستند. ما در واقع یک چرخه همکاری ایجاد کرده‌ایم. تولیدکنندگان مشهدی با هزینه‌های بالای نیروی کار، بیمه، فضای کار و تجهیزات مواجه هستند. از آن‌ها خواستیم بخشی از فرآیند تولید را به شهرستان منتقل کنند؛ ما نیز متعهد شده‌ایم که نیروی انسانی مورد نیاز را تأمین کرده و در زمینه حمایت‌های مالی و آموزشی همکاری کنیم.

خوش‌سیما ادامه داد: حدود شش ماه در حوزه آموزش با این تولیدکنندگان همکاری کردیم و در نتیجه تاکنون ۲۲ کارگاه راه‌اندازی شده است.

وی خاطرنشان کرد: این کارگاه‌ها در حال توسعه هستند و حتی به دنبال تکمیل زنجیره تولید کفش در شهرستان هستیم تا بتوانیم در آینده تولید کامل کفش را نیز انجام دهیم.

رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان زاوه اظهار کرد: مهم‌ترین مزیت این طرح آن است که خانواده‌های کم‌برخوردار نیازی به تأمین سرمایه در گردش ندارند و دغدغه فروش محصولات را نیز نخواهند داشت؛ زیرا فروش برعهده تولید کننده اصلی در مشهد است و کارگاه‌های شهرستان صرفاً دستمزد تولید را دریافت می‌کنند.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها