چهارشنبه ۸ مهر ۱۴۰۵ | ۱۲:۱۸
دانش اقیانوس‌شناسی؛ زیرساختی برای دریانوردی ایمن و توسعه اقتصاد دریامحور

دانش اقیانوس‌شناسی؛ زیرساختی برای دریانوردی ایمن و توسعه اقتصاد دریامحور

رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی با تأکید بر اینکه تحقق «تعالی دریایی» نیازمند پیوند میان سیاست، دانش و عمل است، گفت: تصمیم‌گیری درباره توسعه بنادر، زیرساخت‌های ساحلی، مسیرهای کشتیرانی و ارتقای ایمنی دریانوردی به داده و دانش درباره امواج، جریان‌ها، رسوبات، تغییرات تراز آب، مخاطرات دریایی و روندهای اقلیمی نیاز دارد و از این رو، دانش اقیانوس‌شناسی بخشی از زیرساخت توسعه دریانوردی است.

به گزارش ایسنا، روز جهانی دریانوردی فرصتی برای توجه به نقش دریا و دریانوردی در توسعه اقتصادی کشور و بازاندیشی در الزامات ایمنی، بهره‌وری و پایداری فعالیت‌های دریایی است. شعار امسال سازمان بین‌المللی دریانوردی «از سیاستگذاری تا اجرا؛ ارتقای تعالی دریایی» است؛ شعاری که بر ضرورت تبدیل سیاست‌ها، مقررات و برنامه‌ها به اقدام و عملکرد مؤثر در عرصه دریا تأکید دارد.

در همین راستا، دکتر علی مهدی‌نیا، رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی، در پیامی به مناسبت روز جهانی دریانوردی، تحقق تعالی دریایی را نیازمند شناخت دقیق محیط دریایی دانست و بر تقویت پیوند میان سیاست، دانش و عمل در این حوزه تأکید کرد.

وی با بیان اینکه تحقق هدف ارتقای تعالی دریایی، پیش از هر چیز به شناخت دقیق محیطی که فعالیت‌های دریایی در آن انجام می‌شود نیاز دارد، اظهار کرد: دریا محیطی پویا است و تصمیم‌هایی مانند مکان‌یابی و توسعه بنادر، طراحی و توسعه زیرساخت‌های ساحلی، مدیریت مسیرهای کشتیرانی و ارتقای ایمنی دریانوردی، همگی به داده و دانش درباره امواج، جریان‌ها، رسوبات، تغییرات تراز آب، مخاطرات دریایی و روندهای اقلیمی نیاز دارند. بنابراین، دانش اقیانوس‌شناسی بخشی از زیرساخت توسعه دریانوردی است و نمی‌توان آن را دانشی در حاشیه این حوزه تلقی کرد.

رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی با اشاره به اهمیت این پیوند در حوزه محیط زیست دریایی گفت: فعالیت‌های کشتیرانی باید در کنار الزامات ایمنی و اقتصادی، با مسئولیت حفاظت از محیط زیست دریایی همراه باشد. برای نمونه، مدیریت آب توازن کشتی‌ها از موضوعاتی است که مستقیماً میان دریانوردی و علوم دریایی پیوند ایجاد می‌کند؛ زیرا جابه‌جایی آب توازن می‌تواند موجب انتقال موجودات زنده و گونه‌های غیربومی به مناطق جدید شود و پیامدهای زیست‌محیطی و اقتصادی به همراه داشته باشد.

رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی با اشاره به ضرورت پایش مستمر محیط دریایی، اظهار کرد: پایش آلودگی‌های دریایی، ارزیابی اثرات فعالیت‌های دریایی و اجرای الزامات کنوانسیون‌های بین‌المللی، از جمله کنوانسیون لندن، بدون داده، پایش علمی و ظرفیت پژوهشی مستمر امکان‌پذیر نیست.

وی با تأکید بر اینکه فاصله میان سیاست و عمل تنها با تدوین مقررات پر نمی‌شود، گفت: دانش، داده و آموزش حلقه اتصال سیاست با اجرا هستند. سیاست‌گذار و بهره‌بردار زمانی می‌توانند تصمیم‌های دقیق‌تری اتخاذ کنند که از وضعیت محیط دریایی، روند تغییرات آن و پیامدهای احتمالی فعالیت‌ها شناخت کافی داشته باشند و نیروی انسانی نیز از دانش و مهارت لازم برای اجرای این تصمیم‌ها برخوردار باشد.

مهدی‌نیا ادامه داد: این موضوع ضرورت ارتباط نزدیک‌تر صنعت دریانوردی با مراکز تحقیقاتی کشور را بیش از پیش آشکار می‌کند. صنعت دریانوردی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بهره‌برداران از دریا، برای توسعه پایدار خود به دانش و داده‌های دریایی نیاز دارد و حمایت از مؤسسات تحقیقاتی و ایجاد همکاری‌های پایدار میان صنعت و پژوهش باید بخشی از سرمایه‌گذاری در آینده دریانوردی کشور تلقی شود. حاصل این همکاری می‌تواند از یک سو پاسخ‌گویی پژوهش به مسائل واقعی صنعت و از سوی دیگر ورود مستقیم دستاوردهای علمی به فرایند تصمیم‌گیری و عملیات دریایی باشد.

رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی با تأکید بر دوسویه بودن رابطه میان صنعت و پژوهش، گفت: شناورهای تجاری که به‌طور مستمر در مسیرهای دریایی کشور تردد می‌کنند، در صورت ایجاد سازوکار مناسب می‌توانند به بخشی از شبکه پایش اقیانوسی کشور تبدیل شوند و با جمع‌آوری داده‌های استاندارد از شرایط دریا و جو، به شناخت مستمر تغییرات محیط دریایی کمک کنند. به این ترتیب، صنعت نه‌تنها مصرف‌کننده دانش اقیانوسی است، بلکه می‌تواند یکی از مشارکت‌کنندگان در تولید این دانش نیز باشد.

مهدی‌نیا تصریح کرد: پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی بر این باور است که تعالی دریایی از پیوند مؤثر میان سیاست، دانش و عمل شکل می‌گیرد؛ پیوندی که تحقق آن مستلزم تقویت پایش و تولید داده، توسعه پژوهش‌های کاربردی، آموزش نیروی انسانی متخصص و شکل‌گیری همکاری پایدار میان مراکز علمی، دستگاه‌های اجرایی و صنعت دریانوردی است.

وی روز جهانی دریانوردی را به همه دریانوردان، کارکنان بنادر و فعالان عرصه حمل‌ونقل و اقتصاد دریایی کشور تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد: با تقویت این پیوند، ظرفیت علمی کشور بیش از پیش در خدمت دریانوردی ایمن، کارآمد، سازگار با محیط زیست و توسعه پایدار اقتصاد دریامحور قرار گیرد.

انتهای پیام

# علمی‌ و دانشگاهی

آخرین اخبار علمی‌ و دانشگاهی